Dagboek van thuishulp Michel

2 september 2021

Een dag van een thuishulp. Hoe ziet die eruit, als je geen gewone thuishulp bent maar ‘thuishulp OGGZ’, werkzaam in de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg? Dan werk je vooral met mensen die sociaal kwetsbaar zijn en zorg of hulp nodig hebben. OGGZ thuishulp Michel beschrijft zijn werkweek.

Maandag
De week begint altijd vrolijk met een klant waar ik al jaren over de vloer kom. Tijdens de fietsroute naar deze goedlachse mevrouw pak ik altijd een stukje Vondelpark mee. Deze keer is het Vondelpark gelukkig open: corona neemt af. Wanneer ik binnenkom merk ik dat is iets mis is met mevrouw. De glimlach is verdwenen, ze ziet er moe uit en het welkom met de vraag ‘koffie, Mies?’ blijft achterwege. Nadat mevrouw de huisarts gebeld heeft lopen we samen voetje voor voetje naar de praktijk om de hoek. De huisarts neemt geen halve maatregelen. Een bloedonderzoek volgt direct. De volgende dag wordt mevrouw opgenomen. Gelukkig maakt ze het inmiddels weer uitstekend. Aanwezig zijn en vertrouwd zijn met elkaar is vaak net zo belangrijk als het huishouden doen!

Dinsdag
Kennismaking met een nieuwe klant. Naast een bruin café de steile trap op naar de eerste verdieping pal erboven. Twee grote – maar gelukkig lieve - honden bespringen me enthousiast. Meneer is slank en welbespraakt. Een huis vol kunst, boeken en muziekinstrumenten. Samen verschonen we het bed. Ik ga stofzuigen, meneer gaat afstoffen. Als ik de keuken doe is meneer even naar de overkant van de straat, verse bloemen halen. Mijn nieuwe klant is vroeger klassiek zanger geweest en laat me het één en ander horen. Mooi stukje Puccini op de dinsdag!

Woensdag
Sommige klanten vinden het eigenlijk maar vervelend dat iemand anders het huishouden doet. Veel liever doen ze het zelf. De woensdagdame is er zo één. Kletsen en samen naar de radio luisteren vindt ze daarentegen wel leuk. Commentaar geven op het nieuws kan ze altijd met veel humor. Als ik vraag wat ze vond van het optreden van premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander tijdens de dodenherdenking is haar antwoord: ‘Ach, ze doen hun best, dus mogen ze best een pilsje bij me komen drinken.’ Ondertussen doe ik de keuken.

Donderdag
Een nieuwe collega inwerken. We bezoeken een eenkennige dame. De nieuwe collega is bescheiden en kalm, hij kan luisteren en weet van aanpakken. Na een korte kennismaking zie ik de spanning bij mevrouw verminderen. Het is best lastig om vreemde mensen in je huis te ontvangen die komen schoonmaken. Gelukkig is het ijs snel gebroken. 

Vrijdag
De klant op vrijdag ‘deel’ ik met een collega. Ik doe de wekelijkse boodschappen en verschoon het beddengoed, mijn collega doet de was en de keuken. Het is een stilzwijgende afspraak en het gaat prima. Als ik klaar ben, fiets ik naar het Westelijk Havengebied om in de zon de krant te lezen. Kinderen springen vanaf een steiger het water in. Iedereen heeft zin in de zomer. Nog even en we zijn van corona af.