Robotstofzuiger blijkt ideale hulp in huis

17 juni 2021

Wat kunnen robotstofzuigers bijdragen aan de hulp bij het huishouden? Dat wilde de gemeente Amsterdam graag weten. Daarom heeft de GGD ons gevraagd mee te werken aan een pilot. Tien klanten van Cordaan Thuisdiensten kregen zo’n stofzuiger op proef. En?

Meneer Branco B., deelnemer aan de pilot, is enthousiast: ‘Het is een hartstikke handig ding, ik zou hem iedereen aanraden!’

Meneer Branco B., deelnemer aan de pilot, is enthousiast: ‘Het is een hartstikke handig ding, ik zou hem iedereen aanraden!’



Klanten voelen zich meer baas in eigen huis. Ze kunnen de robotstofzuiger zelf gebruiken en zijn voor de stofzuigtaak niet meer (of veel minder) afhankelijk van de thuishulp. Dat vergroot de zelfredzaamheid van mensen. Uit de pilot blijkt dat vooral klanten met COPD geholpen zijn met een robotstofzuiger. Ook klanten die gebruikmaken van een rolstoel vinden ‘m handig.

Tijdwinst
Ook thuishulpen zijn er blij mee. De stofzuiger levert aanzienlijke tijdwinst op! De precieze winst hangt af van de ruimte en inrichting van het huis en het gebruik van de robotstofzuiger. De extra tijd hebben onze thuishulpen gebruikt voor klussen die niet iedere keer, maar af en toe moeten gebeuren. Deuren afnemen, ramen lappen, de keukenkastjes schoonmaken.

De meeste thuishulpen vinden dat de robotstofzuiger het werk lichter maakt. Stofzuigen kan weleens een flinke inspanning zijn. Niet elke stofzuiger gaat even makkelijk over hoogpolig tapijt. Laat staan dat je die klus als thuishulp bij meerdere klanten op één dag moet doen.

Tweede pilot op komst
Ook wij zijn blij met de resultaten van deze pilot. Zo kunt u als klant langer in uw vertrouwde omgeving blijven wonen. En thuishulpen doen hun werk met ietsje meer gemak (en plezier). We zijn daarom van plan mee te doen aan een tweede pilot van de gemeente Amsterdam. Wordt vervolgd dus!

Het verslag van de gemeente over deze pilot vindt u hier.