Het verhaal van Marijke

19 oktober 2021

Als thuishulp maak je nogal eens wat mee. Soms doe je gewoon je werk als thuishulp. Maar vaak genoeg kom je na een dag thuis en is het eerste wat je zegt: ‘Wat ik vandáág toch weer heb meegemaakt!’ Want ja, er gebeurt nogal eens wat in het leven van een thuishulp. Je komt immers niet alleen maar over de vloer bij een klant. Je staat vaak heel dicht bij het privéleven van onze klanten. Je hoort en ziet veel. In veel gevallen deel je soms lief en leed. Lees vandaag het verhaal van Marijke.

Voor de eerste keer kwam ik bij een nieuwe klant. Een aardige meneer, muzikaal. Hij legde keurig uit waar ik het werkmateriaal kon stallen. Ik ging aan de slag om de muurkast in te ruimen. Ik begon met de losse vloertegels netjes te leggen en te stofzuigen. Totdat ik iets zag schitteren tussen de achterste tegels. Het was... een trouwring met inscriptie! Ik bracht de ring meteen naar meneer. Wat zou ik een goede indruk maken op deze eerste dag...

En jawel. Hij kon het niet geloven. Haalde de loep erbij. Ja, dit was de ring van zijn vrouw. Die was de trouwring jaren geleden kwijtgeraakt. Overal gezocht, binnen en buiten, niet wetende waar de ring verloren was. Helaas heeft mevrouw dit niet meer kunnen meemaken: zij was al overleden. Jarenlang heeft ze symbolisch een vervangende ring gedragen. En nu draagt meneer de ring van zijn vrouw om zijn pink. Met liefde.

Marijke

Een verhaal uit: Verhalen van een thuishulp, een boekje voor en door thuishulpen, uitgegeven door Cordaan Thuisdiensten ter gelegenheid van de Dag van de Thuiszorg, 2021.