Statushouders worden thuishulpen bij Cordaan Thuisdiensten

21 oktober 2021

Jack Blok is bij Cordaan Thuisdiensten niet alleen coördinator voor Amsterdam-Noord. Hij is ook nog met een bijzonder project bezig, gericht op statushouders. Hiervoor werken we samen met Netwerkpro, een organisatie die zich inzet voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

De statushouders vallen ook onder deze groep. Zij spreken de taal immers nog niet. We begeleiden hen in het werk als thuishulp en ze lopen mee met een ervaren medewerker in de wijk. Zo kunnen ze ervaren hoe het werk als thuishulp gaat. En ze kunnen ook hun Nederlands ontwikkelen door gesprekjes aan te gaan met de klant. 
Wekelijks is er intensief contact met Netwerkpro. Ook biedt Netwerkpro een taalcursus aan om de medewerkers te ondersteunen in het werk als thuishulp. De taalcursus is helemaal gericht op het werk, zoals stofzuigen, dweilen en afnemen. Het project loopt nog steeds. De eerste medewerkers hebben we al kunnen begeleiden naar een betaalde baan.

Promotiefilmpje
Dit succes is niet onopgemerkt gebleven binnen onze organisatie. Jack is benaderd door Patty Janzen van Buitengewoon, dat net als wij onderdeel is van Facilicom. Of wij wilden meewerken aan een promotiefilmpje voor het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers): wat houdt het werk in en wat komt er allemaal bij kijken? Inmiddels is er een mooi filmpje van gemaakt. Het is op dit moment in alle asielzoekerscentra in Nederland te zien, ondertiteld in meer dan twintig talen.